Cees Haites

Cees heeft twaalf jaar lang als Quality manager bij een Zweedse papierindustrie in Hoogeveen gewerkt. “Ik ken zo ongeveer alle SHEQ-systemen van binnen en van buiten. In die context kreeg ik al snel belangstelling voor machineveiligheid.” Een aantal jaar geleden stond Cees voor de keuze om door te gaan in Quality Assurance of zich te specialiseren in veiligheidsvraagstukken. Cees koos toen voor de opleiding hogere veiligheidskunde. “Ik had de overtuiging dat de industrie snel en in toenemende mate antwoord moet vinden op gecompliceerde veiligheidsvraagstukken”.

Noodzakelijk veiligheidsbeleid

Wetgeving wordt strenger, toezicht scherper en de noodzaak van strategisch veiligheidsbeleid groter. Dat vraagt om expertise. Iedereen met een leidende rol in de processfeer krijgt daar vroeg of laat mee te maken. Je kunt als Engineer of projectleider niet langer om SHEQ heen.

Passend coachingstraject

“Met meer dan vijftien jaar ervaring in SHEQ breng ik professionals de ins en outs van het domein bij. Ook als ze nog helemaal blank zijn. Daarmee verhogen ze hun professionele niveau. De kennis en vaardigheden die ik ze bijbreng kunnen ze direct in de praktijk toepassen. Je kunt dan denken aan risicobeoordeling, machineveiligheidsprojecten en onderzoek naar gevaarlijke stoffen. Die kennis kunnen de professionals zelf vervolgens óók delen om het belang van SHEQ bij iedereen te benadrukken. In mijn coachingstrajecten vind ik het belangrijk de drijfveren en kwaliteiten in kaart te hebben van de professionals. Van daaruit stippelen we dan samen een coachingstraject uit. Dat gebeurt nog veel te weinig in de industrie. Wat dat betreft doet de Target Academy dus pioneerswerk.

Imponerende beelden vastleggen

Cees woont met zijn vrouw en kinderen in Marum. Om fit te blijven stapt hij regelmatig op de fiets en hij zingt in een plaatselijk koor. Ook fotografie is iets waar hij zich graag mee bezig houdt. “Beelden die me imponeren leg ik graag vast”.