Vincent van Slagmaat

Vincent heeft zichzelf lang beschouwd als rastechnicus: “Ik was de jongen van de brommerschuur die lol had in sleutelen en brommers opvoeren.” Hij heeft werktuigbouwkunde gestudeerd en heeft als ingenieur bij technische bedrijven gewerkt. Uiteindelijk kwam hij terecht op leidinggevende en coachende functies. “Ik heb lang gedacht dat techniek de oplossing was voor alles. Tot ik een keer als uitvoerder werd losgelaten op een gecompliceerd project en tegen mijn eigen gedrag aanliep. Ik ontdekte dat niet de techniek het verschil maakt, maar de mensen erachter. Technische innovatie bestaat bij de gratie van communicatie, samenwerking, interactie en fouten durven maken. Dat heeft de manier waarop ik mijn werk beleef sterk veranderd. Dat probeer ik nu door te geven.”

Terug naar het brommerhok

“Mede daarom heb ik besloten weer terug te gaan naar het brommerhok, tussen de collega-techneuten: samen technische oplossingen bedenken.” Vincent heeft daar zijn eigen adviesbureau voor opgericht: SMAENS – Sensitive Mechanical Authentic Engineering of Energy.”

Wat kan ik er zelf aan doen?

Vincent ziet dat samenwerkingsvaardigheden individuele talenten boven zichzelf doen uitstijgen en dat de echte oplossingen niet samenhangen met genialiteit maar met inlevingsvermogen en de kunst van het analyseren en communiceren. “Daar spreek ik technisch talent graag op aan, op een begripvolle geduldige manier. Ik zeg wel eens over mijzelf: ‘in mijn zachtheid heb ik mijn kracht ontdekt’. Ik houd niet van pushen, ik houd van samen verkennen en handvatten aanreiken om zélf het antwoord te vinden. Daarbij gaat het in beginsel om die ene, cruciale, kritische vraag: wat kan ik er zelf aan doen?”

Geef jezelf altijd de kans het anders te doen

Vincent woont met zijn vrouw en drie zoons in Heiloo. Interactie met zijn zoons en andere ‘pubers’ inspireert hem. Daarom coacht hij de regionale hockeyvereniging. Ook speelt hij zelf hockey, na op hoog niveau honkbal gespeeld te hebben. “We kregen een nieuwe coach. Hij vond mijn slagtechniek hopeloos, terwijl ik jarenlang dacht dat ik het prima deed. Ik was boos en verzette me hevig. Toch wist hij me te overtuigen om het met een andere techniek te proberen. Dat bleek uiteindelijk voor mij én het team beter. Zo heb ik geleerd jezelf altijd de kans te geven het anders te doen.”

“Ik ben in staat om je op een prettige wijze te vertellen wat je eerst niet wilt horen.”