De arbeidsmarkt zoals je het nog niet bekeken hebt

De arbeidsmarkt zoals je het nog niet bekeken hebt

De afgelopen maanden ontbreekt het niet aan berichtgeving over de krimp van de arbeidsmarkt. 28% Minder vacatures sinds de lockdown en 17% meer werkloosheid. Toch zeggen deze landelijke cijfers weinig over de specifieke regio’s, branches en zelfs niches. Onze Consultant & Partner Hans Haselhorst vertelt graag hoe hij de verschuivingen ervaart die plaatsvinden op de arbeidsmarkt in het segment waar Target actief is: De industrie in Noord- en Oost-, en Midden-Nederland.

Corona verandert de arbeidsmarkt

“Dat er dingen zijn veranderd in de afgelopen maanden kan niemand ontkennen. Risico’s zijn in sommige gevallen op brute wijze aan het licht gekomen, er zijn bedrijven die compleet stil hebben gelegen en een héél groot deel van de activiteiten die wel plaats konden vinden, vonden digitaal plaats. Van wervingsprocedure tot inwerktraject en beoordelingsgesprekken.”

Levendige sectoren

“Maar dat er nuances bestaan in de klappen die de arbeidsmarkt heeft gekregen, dat mag wat mij betreft zéker benadrukt worden. Iedere situatie is namelijk uniek. Zo is er een groep bedrijven die in deze periode onverminderd doorgaat, of zelfs groeit. Je kunt je ze vast voorstellen: producenten van medische middelen en eerste levensbehoeften. Voedselproducenten, drinkwaterbedrijven, maar ook onderwerpen waar ‘de thuisblijver’ zich mee bezig houdt. Een aangenaam thuisklimaat heeft nu meer aandacht dan ooit. Voldoen aan groeiende vraag kan een vraagstelling zijn die bij een dergelijk bedrijf ontstaat.”

Aantal vacatures neemt toe

“Anderzijds is er een groep bedrijven waar geen directe toe- of afname merkbaar is in de huidige situatie. Toch heerst er bij deze bedrijven vaak een gevoel van voorzichtigheid. Krijgen leveranciers moeilijkheden? Loopt de vraag later terug? Investeringen bij deze bedrijven worden misschien uitgesteld, maar op de achtergrond gaan procesoptimalisaties van start en worden strategieën bepaald en aangepast. Mijn verwachting: Deze groep bedrijven kan binnenkort héle grote stappen zetten naar een rooskleurige toekomst, vanwege de optimalisaties die nu op touw worden gezet. Dat zien we ook nu al: er zijn weer meer vacatures in ons segment.”

Optimalisaties voor de toekomst

“Verder moeten we onze ogen natuurlijk niet sluiten voor de groep bedrijven die in de afgelopen maanden snoeihard geraakt is, of dat nu is omdat verkoop compleet teruggelopen is, of omdat er niet geproduceerd kan worden. Voor hen is het belangrijk om schade te beperken en na te denken over optimalisaties die risico’s voor een vergelijkbare situatie in de toekomst verkleinen.”

Advies over de arbeidsmarkt

“Alle situaties verdienen een eigen benadering. In sommige gevallen betekent dat inderdaad dat werving even stil ligt. In heel veel gevallen echter juist niet. Het is gemakkelijk de landelijke tendens te volgen omtrent de arbeidsmarkt. Probeer echter altijd na te denken of het voor jou ook geldt. Of je nu zelf toe bent aan een nieuwe uitdaging, of je versterking voor je eigen organisatie overweegt, wij denken graag met je mee. Met de kennis van de vele contacten binnen de industrie in Noord- en Oost-Nederland en de honderden kandidaten die we maandelijks spreken, kunnen we je zorgvuldig helpen met het maken van de juiste afweging!”

Wil jij sparren over jouw situatie? Neem dan contact op met Hans Haselhorst via 06-52043885 of hanshaselhorst@targettechnology.nl.