Projectmanagement op interne projecten

Projectmanagement op interne projecten

“Projectmanagement is vaak niet zelf de beslissingen nemen, maar zorgen dat de juiste mensen op het juiste moment de beslissing nemen .” Dat is volgens Bouke Brinkman de essentie. Bouke is Projectmanager in hart en nieren. Tot nu toe doet hij dat vooral bij technische bedrijven in de maakindustrie. De projecten die Bouke doet, zijn veelal gericht op interne projecten als Capex, procesoptimalisatie en ERP implementatie. Momenteel doet hij via Target een project om de productiecapaciteit van de fabriek van TKF in Lochem te vergroten.

Sterkten benutten

“Wat ik zo leuk vind aan het vak Projectmanagement, is dat je ervoor zorgt dat je het beste uit een team haalt. Wat is er mogelijk met de middelen die we hebben en hoe kunnen we dat bereiken. Daarin houd je je bezig met de sterke punten van teamleden: hoe kun je die herkennen en ze optimaal benutten?”

Interne projecten

Veel mensen denken bij Projectmanagement aan klant-leverancier projecten, iets moet gemaakt en verkocht worden. Dat moet dan zo (kosten)efficiënt als mogelijk. “Toch merk je nu dat er steeds meer waarde wordt gehecht aan externe projectmanagers op interne projecten. En dan heb ik het over verbeterprojecten, investeringsprojecten e.d.”

Externe Projectmanager

“Waar eerder vaak personen bínnen de organisatie werden aangewezen om de kar te trekken, ziet men steeds vaker de toegevoegde waarde van een externe Projectmanager: iemand met een onafhankelijke kijk op de organisatie en de juiste ervaring. Iemand die verbanden ziet, die bij de organisatie nog niet gezien zijn en die de focus legt op het leggen van de nadruk op de aanwezige sterke punten. Waarbij het laatste ook zorgt voor een goede sfeer!”

Voorbereiding essentieel

“Daarbij is het denk ik goed om het volgende te benadrukken. De toegevoegde waarde van het vak Projectmanagement, zit in mijn optiek voor een héél groot deel in de voorbereiding van het project. Het is dus essentieel om, op een groot project, een gespecialiseerd Projectmanager al in te schakelen tijdens de voorbereiding en investeringsaanvragen. Mensen denken nog vaak dat een Projectmanager in het project de beslissingen neemt en de ‘baas’ is. Ik zie dat tóch anders. Een Projectmanager zorgt ervoor dat een project in goed verloopt en dat mensen de juiste dingen doen. De Projectmanager neemt niet de beslissingen, maar de Projectmanager zorgt ervoor dat de juiste mensen op het juiste moment de beslissing nemen!”

Toegevoegde waarde

“Hoop is geen strategie, maar ik hoop dat nóg meer bedrijven de toegevoegde waarde gaan zien van een gespecialiseerde Projectmanager. Ook op interne (investerings)projecten of Business Improvement. Ik gun het namelijk al die bedrijven om zo veel mogelijk winst te maken en om zo min mogelijk geld onnodig uit te geven. Als je een project namelijk goed gemanaged, kun je namelijk zéker kosten besparen!”

“Met workshops van Target houd ik me op de hoogte van technieken en kennis om meer uit mijn projecten te halen. kennis uit workshops met thema’s als Projectmanagement, of  “ontdek je sterke punten’, pas ik toe om tot het beste resultaat te komen!” Ben jij Projectmanager en wil je jouw kwaliteiten inzetten op (tijdelijke) projecten in de Nederlandse industrie? Neem dan contact op met Hans Haselhorst!